BLOG

Články a novinky týkající se všech aktivit Lužického sportovního spolku
Seznamte se, Jára Zelenka

Seznamte se, Jára Zelenka

Pokud jste si už podrobněji prohlíželi náš web, určitě jste nepřehlédli sekci TEAM. Kromě nějakých povídání o historii týmu současného i minulého je v této sekci seznam členů – postupně vám všechny představíme… Vláďa Kolář, kterého jsme si představili koncem ledna, dostal za úkol nominovat dalšího do naší představovačky a jeho prst tentokrát ukázal na Járu Zelenku

Jarda je legendou hrádecké cyklistiky,  přesto, že už v Hrádku nad Nisou nebydlí. Je to srdčař a místní patriot, účastní se většiny našich místních závodů i přesto, že už mnoho let přežívá v Praze se svou rodinou. Součástí našeho týmu je od jeho založení, takže už jste si o něm mohli leccos přečíst na našich stránkách. Vždy patřil k nejaktivnějším členům a i přesto, že poslední rok už nebyl takový, tak za uplynulých šest let se pyšní úctyhodným kontem 187 závodních účastí, což ho řadí na první místo týmové tabulky…

Takže Járo, většina lidí tě velmi dobře zná, ale máme pár nových fanoušků, tak se jim trošku představ, ať ví, s kým mají tu čest…

Jsem úředník, státní úředník. Původem z Hrádku, žiji v Praze. Pokud se mi letos podaří absolvovat alespoň jeden závod na horském kole, budu moci říct, že jsem jako aktivní závodník v sedle kola prožil 30 let. A jenom jeden člověk v Hrádku může říct, že je větší držák. Rád se účastním malých, na koleně pro kámoše pořádaných závodů. Ty mají atmosféru, velké, dokonale zorganizované, sterilní závody mě poslední už jenom nudí.

Jsi znám svými dobrodružnými výpravami s kolem do exotických destinací, už jsme ale dlouho o žádné výpravě neslyšeli. Chystáš se zase někdy někam nebo už je s tím konec?

Tento vlak již odjel. Bylo to krásné, ale bylo toho dost. Svět se změnil, dobrodružství zmizelo, už není důvod.

Když už jsme toto téma nakousli, kde jsi všude byl a která lokalita pro tebe byla nejzajímavější? Řekneš nám nějakou zajímavou historku z cest?

Měl jsem štěstí, že se mi podařilo navštívit Orient od Maďarska po Čínu. Mé srdce patří jednoznačně Pamíru. Málo se to o mě ví, ale dával jsem rozhovor pákistánské televizi.

Když už to není na velké zahraniční dobrodružství, neláká tě třeba nějaký domácí ultra závod jako Míle nebo Bohemia Divide? Tam by ses ostatně mohl potkat třeba i s naším Šrájou...

Ano láká mě to hodně, musím to promyslet a je velmi pravděpodobné, že do jedné z těch uvedených akcí půjdu. Už jsem jel na MTB lecos, ale čistý ultra mi ve sbírce chybí, ale když už pojedu tak bych chtěl, aby ten výkon měl určitou kvalitu.

Jsi největší člen našeho týmu, je to hendikep nebo to bereš jako plus?

Když si vysokej, tak si těžkej a když si těžkej, tak jako vytrvalostní sportovec stojíš za prd.

Vzhledem k tomu, že jsme spolu v týmu už sedmým rokem, se tě nebudu ptát, co si slibuješ od členství, ale spíš mi řekni, co tě u nás drží… 😊

Rád se na závodech potkávám s klucíma a holkama ve stejným tričku, i když loni mi to nějak nevycházelo, ale letos se to snad změní.

Poslední roky jsi spíše běžec než cyklista jako kdysi, takže jaké jsou tvé cíle na tuto sezónu?

Tak běžec zcela jistě nejsem, běhat jsem neuměl, neumím a umět nebudu. Běhám vlastně jen proto, že je to výrazně méně časově a logisticky náročné než kolo. Takže běh a já jsme si tak nějak zbyli, ale úplně šťastný z toho není ani jeden z nás.  

Jako cíle byly letos velký, ale poslední dobou bojuji s totálním nedostatkem času, nadváhou a bolavým kolenem. Chtěl jsem si zaběhnou osobák na 10km a Maraton a naučit se plavat kraul, to se bohužel zase nepovede. Každopádně bych chtěl letos slušně absolvovat Malevil cup, Sudety a asi i xterru O-See Challenge v Žitavě. Od půlky února začínám trénovat, tak uvidíme, na co to dá.

Ptal se: Pavel Hobrlant

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání