BLOG

Články a novinky týkající se všech aktivit Lužického sportovního spolku
Seznamte se, Ivo Machek

Seznamte se, Ivo Machek

Neděle , únor 12, 2023 Ivo Machek MTB Team seznamte se rozhovor

Pokud jste si už podrobněji prohlíželi náš web, určitě jste nepřehlédli sekci TEAM. Kromě nějakých povídání o historii týmu současného i minulého je v této sekci seznam členů – postupně vám všechny představíme… Jára Zelenka jako dalšího na proprání vybral svého dlouholetého kamaráda, sparing partnera a soupeře, Ivo Machka…

Ivo je náš nejzkušenější závodník, který za svou dlouhou závodní kariéru absolvoval a vyhrál nespočet větších i menších závodů. I když se v posledních letech začal věnovat více rodině, tak pořád umí zabrat, takže až s tímto starým psem budete stát na čáře, dejte si bacha, lokty má pořád vostrý…

Ivo, krátká představovačka pro ty, kteří tě neznají...

Čau lidi...  Ne, takhle fakt ne :)

Ivo Machek, taťka 5 letého synka, mám rád svobodu pohybu spojenou se sportem, dlouhodobě zaměstnán na kvalitě firmy KSM Castings CZ v Hrádku nad Nisou, kde i od narození bydlím. Letos oslavím pětačtyřicátiny, takže sportovně za zenitem:).

Do nějakých 25ti jsem pokoušel ambice ve výkonnostní cyklistice, konkrétně na horském kole, leč de facto neúspěšně, jen pár amatérských jakože úspěchů viz níže - tělo křehkého panelákového dítěte v kombinaci s dost živelně řízeným tréninkem říkalo často ne a také bylo potřeba se začít něčím regulérně živit...:).

Jára Zelenka zmiňoval jen jednoho jezdce v Hrádku, jehož závodní kariéra je delší než járových 30 let… Ať počítám, jak počítám, přemýšlím, jak přemýšlím, kdo by to mohl být, vychází mi z toho jen jeden kandidát a napadá mě jediná otázka – kolik ty teda už máš za sebou závodních sezón?

Mnó, první závod mohl být ve 14-15 letech, tuším že to bylo XC v Oybině a druhý den hromaďák do vrchu Oybin - Hvozd. Výsledek XC nevím, ale do vrchu jsem byl druhý, v teplákách, na plastových pedálech kola ze supermarketu a jako bonus jsem měl hokejistickou přilbu... 😀

Vždycky jsem tě měl spíše za XC specialistu, ale je fakt, že ty jsi velmi schopný maratonec a všeobecně vrchař. Jak by ses charakterizoval ty sám jakožto závodník? Co ty považuješ za své top výsledky?

Trochu souboj s pamětí - vítězství na kratším Králi Šumavy MTB 2003, pak několik vítězství v Českém poháru XC v kategoriích Open a Masters, celková vítězství v několika ročnících Pekla severu a už zaniklého Krkonošského poháru XC, v seriálech časovek do vrchu včetně traťových rekordů. Jo a ve sjezdovém období druhý čas v jedné z rozjížděk 3DH Cupu za tehdejší mistrem republiky Petrem Hejníkem, na blátě mi to vždycky šlo... Prostě v amatérech takový lepší nadprůměr 😀 Z nezávodních výkonů Passo dello Stelvio ze všech tří stran v jednom svižným švihu, to jsem se docela vyndal (jen 137 km, ale 5600 výškových metrů). Z kopce na silnici třeba 8. čas na Stravě ze Stelvia do Bormia, ale v běžném provozu (ostatní tam jeli na prázdný silnici Giro), to jsem dole hodně rozdejchával. Nebo z jiného soudku vyzdvihnu třeba manual double barspin na streetovém kole, a pár dalších jednoduchých triků na freeridu (pedal flipy, suicidy, nothingy, fakiečka a dlooooouuhý manuály). Ostatně kolo na tohle blbnutí jsem si zas na starý kolena pořídil, abych se s Adámkem na pumptracku a ve skateparku nenudil a šel příkladem.

Kromě cyklistiky občas nějaký závod i zaběhneš, nebo si dáš triatlon? Chystáš s portfolio i nějak rozšířit, třeba o lukostřelbu nebo curling?

Měl jsem takový pokus o triatlonovou sezonu, s plaváním 3x týdně v zimě. Pak jsem jel jen Triatlon Varnsdorf, z vody vystresovanej a málem utopenej jsem pak zalítnul kolo a překvapivě i běh a byl třetí v katce. V Hrádku jsem asi 5 roky zpátky běžel Alisy Běh Trojzemím a taky třetí. Jeden závod byl i na běžkách, v Polevsku 10, kompars na účast, podpořit pořadatelskou snahu organizátorů.

Kuličky, curling a podobně zatím neplánuju.Kuličky, curling a podobně zatím neplánuju.

Stejná otázka pro starý parťáky… Vzhledem k tomu, že jsme spolu v týmu už sedmým rokem, se tě nebudu ptát, co si slibuješ od členství, ale spíš mi řekni, co tě u nás drží…

Po letech, kdy jsem si v cyklistice bral je potřeba dávat. Moc mě mrzí nedostatek času pro aktivity vůči dětskému sportu, to byla jedna z motivací při zakládání týmu (jenže svobodnýmu bezdětnýmu s časově výhodnou prací se to plánovalo). Jsem rád aspoň za svoje částečné přispění při pořádání závodů. Co se závodů týče, propagace týmu a pár výsledků je pro sponzory je potřeba.

Víme, že teď jsi spíše rodinný typ, ale kdy plánuješ návrat na vrchol (stačí s přesností na desetiletí)? Jaké jsou tvé cíle a plány na tento rok?

V masters je na výkonnosti znát každý rok věku. Teď jsem v půlce kategorie 40-50 let a mladý pušky jedou pecky. Takže co se sportu týče teď výkonnostní údržba pro radost z každé povedenè sportovní aktivity a budování náklonnosti ke sportu u syna. Do výkonu možná před padesátkou a pak za to vzít v prvním roce kategorie 50 až smrt. Nebo třeba taky ne, uvidíme, co čas přinese.

Letos chci jet Peklo Severu, jehož úvodní závod XC Cihelna 29. dubna pořádáme, a k tomu co se v okolí naskytne a nezabere čas.

Ptal se: Pavel Hobrlant

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání