BLOG

Články a novinky týkající se všech aktivit Lužického sportovního spolku
Popovka: 19. ročník v netradičním termínu

Popovka: 19. ročník v netradičním termínu

Neděle , září 29, 2024 Časovka Popovka Časovka Popovka 2024

Devatenáctý ročník Časovky do sedla pod Popovkou je za námi, tak si ho pojďme shrnout. Termínové krytí s Kolem pro život v Ralsku nám nedovolilo závod uspořádat v tradičním termínu 28. září, tak jsme jej o jeden den posunuli na neděli 29. září. Počasí nám letos celkem přálo, nebylo sice letní horko jako v minulém roce, ale oproti roku 2022 to byla i tak výhra. Nepršelo a když vylezlo slunko, bylo i příjemně, ale jinak chladno, prostě takový standardní konec září. Ve startovní listině to ale nepřineslo žádné velké změny a tak se sešlo opět lehce přes třicet závodníků, přesně tedy 31 cyklistů a 2 běžci. Letos bohužel nestartovala žádná dospělá cyklistka, velmi smutná situace pro mužskou část startovního pole, ale zase na druhou stranu mnozí mohou vesele hlásat, že je letos neporazila žádná žena… :-)

Závod začal úderem desáté, kdy byli na trasu, která překonává vzdálenost 5300 metrů a výškový rozdíl téměř 270 metrů, vypuštěni hromadně všichni běžci. Slova „všichni“ a „hromadně“ berte s rezervou, běžci byli dva, oba hrádečtí. Ženy reprezentovala Lída Jiroutová, která s běháním teprve začíná, a muže Pavel Mrázek, což je naopak zkušený závodník reperezentující domácí Sport Team Hrádek. Přesně o minutu později začali v třicetisekundových intervalech startovat cyklisté. A začali pěkně zostra, s jedničkou Thomas Nicke, s dvojkou Matěj Rothe, s trojkou Zbyněk Růžička a tak dále, ale ani tato jména nedokázala překonat žádný z traťových rekordů. Nejrychleji se s tratí popasoval výše zmíněný Zbyněk Růžička (Rohozec Amix Team), který náš závod upřednostnil před silničním Maratonem v České Lípě (jsme poctěni a děkujeme) a přijel s cílem zajet pod 16 minut. To se mu sice nepovedlo, ale i tak vyhrál v čase 16:16. Druhý celkově dojel Matěj Rothe (Unlimited KM Trading CZ) a s časem 16:45 jen těsně uhájil svou pozici před Adamem Šulcem (Eleven Head Cyklolive), který za ním zaostal o pouhé 4 vteřiny. Tito borci kromě celkového pořadí ovládli kategorii mužů ve věku 18-39 let. Mezi čtyřicátníky vyhrál Němec Thomas Nicke, na druhém místě skončil Aleš Vohanka (CC Varnsdorf) a podium doplnil třetí Honza Lebduška, Hrádečák reprezentující pořadatelský klub. V nejstarší vyhlášené kategorii mužů nad 50 let byla nadpoloviční většina šedesátníků a tak jsme se rozhodli vyhlásit je odděleně. V kategorii mužů 50-59 let tedy dominoval Karel Jirák (Alisy Sport Team) před Davidem Landou (KC Kooperativa – Svijany) a třetím Martinem Duboveckým (Dumstav). V kategorii mužů nad 60 let zvítězil Miroslav Vohnout (CC Varnsdorf), druhou příčku obsadil Pavel Toločko (SeverníVĚTRY – Lídři chvostu startovního pole) a na třetím místě dojel Luboš Bakus (CC Varnsdorf). Mezi mládeží je situace neveselá, v kategorii juniorek se zúčastnila pouze jedna závodnice – Lucie Šlamborová (WPC Sport Team). Chlapci dorazili čtyři, nejlépe se umístil šestnáctiletý Adam Vašíček (Eleven Head Cyklolive), na druhém místě teprve čtrnáctiletý Martin Šlambor (WPC Sport Team), který se dokonce vymyká vypsané kategorii 15-17 let, a na třetím místě dokončil patnáctiletý David Pelikán (Herby Servis).

Všem účastníkům děkujeme, obzvlášť varnsdorfské sekci, která tvoří většinu startovního pole. Taktéž děkujeme osazenstvu Baru Panorama v rekreačním areálu Kristýna, kde jsme měli zázemí, kde nám poskytli občerstvení a dokonce prochladlým závodníkům zatopili v krbu. Otázka pro nás pořadatele do dalších je jasná, jak přilákat více mládeže a více žen a jak závod lépe zpropagovat, aby se startovní pole trochu rozrostlo!? Příležitost vyřešit ji budeme mít již v jubilejním 20. ročníku, který se uskuteční opět v tradičním termínu 28. září 2025!

Kompletní fotogalerie ZDE

text: Pavel Hobrlant / foto: Luboš Bakus

Zatím žádné komentáře
Vyhledávání